fbpx

Jak to začalo a o čem to vlastně je

Písničkáři sobě – co to vlastně znamená? To si někdy počátkem devadesátých let vymyslel písničkář Petr Rímský. Byl to pořad, který byl součástí jeho festivalu FOLKY-NEFOLKY na hradě Helfštýně. To si tam vždycky sedli s Petrem na scénu různí písničkáři či muzikanti, aby si spolu zaimprovizovali. Pro diváky to bylo jako takové pozvání do šatny, možnost vidět, jak si muzikanti hrají i něco jiného než obvykle. Název vznikl jako parafráze nápisu nad scénou Národního divadla v Praze.

helfstyn 1993Pohled do minulosti – ano, Jarek Nohavica, Slávek Janoušek, Pepa Streichl a Petr Rímský. Pepík mezi námi už bohužel není. Ačkoli Jarek mezi námi není mnohem více... Tenkrát byli všichni o fous mladší. Také proto je třeba něco dělat a na nic nečekat. Petr je milovníkem improvizací a snahy porozumět si bez velké přípravy a tvrdého drilování. Po letech a v nové podobě obnovil Petr Rímský spolu s příbramským písničkářem Petrem Vašinou pořady Písničkáři sobě na Malé scéně Divadla Antonína Dvoříka v Příbrami. Pořad spolu připravovali v letech 2013 až 2015 a občas si s ním odskočili i do Kulturního domu v Dobříši.

V letech 2016 až 2018 hostilo pořad Divadlo za Plotem. Zpočátku jej uváděl Petr Rímský sám, později se na většinu dílů pořadu přidával rozhlasový i festivalový moderátor a písničkář Jiří Holoubek, pokud zrovna neměl koncert se svou domovskou kapelou Spirituál kvintet.

Aktuálně – od roku 2018 je hostitelem pořadu Divadlo Troníček v centru Prahy obvykle každou poslední středu v měsíci. Do pořadu si zveme zajímavé písničkářské a muzikantské osobnosti, někdy i cestovatele, básníky apod. Dobré lidi, se kterými je dobře pobýt.

Pokud nám s tím chceš pomoct, napiš.

Kalendář příštích pořadů Písničkáři sobě je tady. Na ledničku je tady. Předplatné níže.

plakat A4 2023 3 praha

Předplatné na zbývající koncerty

 písničkář